Побойничките от Драгоман имали печална слава - какво наказание ги грози?

Психолозите разпознават в действията на ученичките модел, типичен за сегашната среда

15.03.2022 | 19:17 Редактор: Ваня Кузманова

След поредния случай на агресия между ученици, районната прокуратура в Сливница разследва двете непълнолетни момичета, удряли с юмруци и ритници своя връстничка. По информация на Bulgaria ON AIR тийнейджърките са упражнявали насилие и върху други деца, а едната от тях вече е регистрирана за предишни прояви. 

Двете момичета са добре познати на всички в Драгоман. Поведението им не е единичен случай, а практика, с която се заеха полиция и прокуратура. Заради възрастта си обаче тийнейджърките няма да търпят ефективно наказание. 

"Облекчени са съставите. Предприемат се възпитателни мерки спрямо тях. Много сериозно са застъпени служителите от детска педагогическа стая, естествено и психолози", посочи криминалистът Иван Савов. 

Психолози разпознават в действията на двете ученички модел, който става типичен за сегашната среда. 

"Насилието стана изключително достъпна форма на регулация. Съдейки по хладнокръвието на високото момиче – тя има отработени действия. Почти нищо не трепва в нея. Така се сформира престъпен контингент, така се сформират маргинали", каза психологът Младен Владимиров. 

А за оформянето на подобни прояви в децата – отговорност имат възрастните. 

"Моето лично мнение на човек, който е работил по такива престъпления и е учител е, че когато напрежението в обществото се повиши като цяло – обикновено и тези посегателства и тези физически саморазправи зачестяват. В своя личен опит ще ви кажа, че повечето извършители на подобни престъпления – самите те са жертви, обикновено, на семейната си среда", допълни Иван Савов.  

"Най-вероятно семейството е дисфункционално, неглижиращо нуждите. Училището със сигурност в последните години е изчезнало въобще в представите. То е придобило най-вероятно параметрите на туристическа хижа, в която трябва да отидем на топло и сухо", заяви Младен Владимиров. 

От училището на двете момичета отказаха да коментират случая и да споделят дали ще предприемат мерки срещу тях. Очаква се от прокуратурата да обявят какви са резултатите от проверката по случая утре. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК