Борисов и Йовчева разпитани по "Барселонагейт", Спецпрокуратурата чака преводи

В прокуратурата са получени два доклада – един от испанските власти и един от ДАНС на английски

15.02.2022 | 17:47 Редактор: Здравко Черкезов

Бившият премиер Бойко Борисов и манекенката Борислава Йовчева са разпитани по случая "Барселонагейт". Това съобщиха от Специализираната прокуратура. 

В държавното обвинение са получени два доклада по казуса – един от испанските власти и един от ДАНС на английски. Спецпрокуратурата обаче чака преводите. Преди минути от обвинението съобщиха, че са получили и доклад от МВР, за който беше съобщил премиерът Кирил Петков.

От Спецпрокуратурата уточниха, че са проведени разпити на всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство, в това число и на Бойко Борисов като свидетел. Показания са дали и манекенката Борислава Йовчева, както и нейни роднини.

Получени са общо 219 страници на испански език по случая. Това е станало, след като обвинението е изпратило две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст, което е сезирало испанското. 

"В спешен порядък наблюдаващият прокурор е постановил превод на български език на материалите", обяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

От прокуратурата заявиха, че в европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор.

"Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство", обясни Кръстев.

В началото на месеца пред Bulgaria ON AIR вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че испанските власти са изпратили материали по разследването, станало известно като "Барселонагейт" на вътрешното министерство.

"Изрично е посочено че каталунската полиция подозира или нещо в този смисъл българския премиер Борисов в пране на пaри. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали", каза тогава Рашков.

От Спецпрокуратурата коментираха думите му така:

Наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от страна на МВР от испанските власти. Даден е срок до 11 февруари да бъдат предоставени, към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР, същевременно е изискна информация и от ДАНС, във връзка че са получии информация от испанските власти.

Днес са постъпили материалите от ДАНС, които са на английски език, но без име и печат. 

"За първи път виждам такъв материал, още повече изпратен от ДАНС в такъв вид. Не е ясен автора, нито за нуждите и целите... Възложили сме превод, без изясняване на произхода на информацията не можем да вземем решение", категорична бе Валентина Маджарова.

Вчера стана известно, че испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че с "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК