Митничари задържаха близо 3 млн. таблетки лекарства при международна операция

В акцията с кодово име SHIELD II взеха участие 20 държави членки на ЕС

23.12.2021 | 14:58 Редактор: Жаклина Иванова
Митничари задържаха близо 3 млн. таблетки лекарства при международна операция

Митнически служители задържаха близо 3 млн. таблетки лекарствени продукти при международна операция, ръководена и координирана от Европол и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В акцията с кодово име SHIELD II взеха участие 20 държави членки на ЕС.

В рамките на 6 месеца - от 1 април до 15 октомври 2021 г. действията на Европол, ОЛАФ и националните власти бяха насочени срещу нелегалното разпространение на лекарства и допинг субстанции.

През този период българските митнически служители са участвали в 51 задържания, при които са съставени актове за установяване на административни нарушения или са образувани досъдебни производства.

При тези случаи са установени три групи медикаменти - стимуланти, продукти за еректилна дисфункция и прекурсори. Те са откривани при проверки на превозни средства на гранични пунктове, предимно във входящи превозни средства на границата с Турция, както и в пощенски и куриерски пратки, изпращани от България за страни от ЕС.

По данни на Европол в рамките на операцията са задържани над 25 млн. опаковки лекарства и допинг субстанции на стойност почти 63 млн. евро, съобщиха от Агенция "Митници".

"За втора година провеждаме операция SHIELD и за втора година ОЛАФ участва и води целенасочени действия. Тъжно е да видим как престъпниците няма да се поколебаят да поставят здравето на хората на риск заради печалба. За щастие, бихме могли да им попречим, като обединим усилията си с Европол и националните органи, както често правим", коментира генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Виле Итала.

"Ние най-добре защитаваме гражданите на ЕС от опасни или неефективни продукти, когато работим заедно. Аз се гордея винаги, когато ОЛАФ може да действа като мост между различните национални органи", добави той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК