Митничари задържаха над 2,6 кг контрабандни златни бижута на влизане от Турция

Накитите са на стойност над 270 000 лв.

17.12.2021 | 10:27 Редактор: Теодора Патронова
Митничари задържаха над 2,6 кг контрабандни златни бижута на влизане от Турция

Митническите служители от Териториална дирекция Митница - Бургас задържаха над 2,6 кг златни накити при три проверки, извършени в началото на седмицата.

При един от случаите на 15 декември около 22 часа на МП "Капитан Андреево" товарен микробус с турска регистрация влиза в страната от Турция на път за Германия. Водачът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока.

По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения. При последвалия личен преглед на шофьора в джобовете на якето му са открити 3 пакета с 242 бижутерийни изделия - гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите са от 14 и 22- каратово злато и са с общо тегло 1840.30 грама на стойност 192 692 лева, съобщиха от Агенция "Митници".

Контрабандните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура - Хасково, водачът на товарния микробус  А.П. на 55 г. е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е взета мярка за неотклонение "Гаранция в пари", както и "Забрана за напускане пределите на Република България".

В други два последователни дни, на 13 и 14 декември, при проверка на два леки автомобила с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, митническите служители са открили над 840 грама златни бижута, укрити в личния багаж и в бельото на петима пътници. Според експертизата на вещото лице накитите са на обща стойност 78 312 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК