Фалшив профил на кмета на Бургас раздава парични награди, има ли измамени?

От МВР са сезирали отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП

21.12.2021 | 19:06 Редактор: Ваня Кузманова

Фалшив профил на кмета на Бургас предлага големи парични награди срещу лични данни и номер на банкова карта. От община Бургас вече са сезирали отдела по "Киберпрестъпност" към ГДБОП, но фалшивия профил все още не е премахнат. Има ли вече измамени? 

Авторите на фалшивия профил разчитат на това, че бургаският кмет се радва на симпатиите на съгражданите си и ще откликнат на призива му, смятат от общината. 

"Днес ни сигнализираха граждани на Бургас, за да попитат вярно ли е, че кметът на Бургас разиграва коледна игра с парични награди. Опасното в случая, че се изискват лични данни, особено номера на кредитни карти", заяви Весела Йорданова– директор на дирекция "Култура и връзки с обществеността". 

Фалшивият профил е създаден на Никулден и е абсолютно идентичен с оригинала, който има над 65 000 последователи 

"Всички снимки , публикации, клипове е пренесено почти буквално в този фалшив профил", допълни Весела Йорданова.

Журналистът Десислава Георгиева, която от години води битка с фалшивите новини в интернет е една от първите, които разпознава, че става въпрос за измама.

"В конкретният случай името на кмета е сбъркано. Той е изписан като Dimitur Nikolov и ако се стигне до първоизточника до този, който е създал профила той лесно може да излезе от ситуация, като каже, аз се опитах да се пошегувам", заяви журналистът Десислава Георгиева. 

От МВР Бургас са сезирали отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и вече работят по случая 

"Това е поредното доказателство, че хора, които искат да изкарат лесни пари не се свенят да посегнат на публична личност, каквато в случая е кметът на Бургас", допълни Десислава Георгиева. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК