КПКОНПИ нахлу в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Повод за акцията са две съмнителни обществени поръчки

29.11.2021 | 14:46 Редактор: Здравко Черкезов

Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора. Поводът е постъпил сигнал за нарушения при две обществени поръчки на общинско дружество "Тролейбусни и автобусни преводи", съобщават от Антикорупционната комисия.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок енергиен клас), на обща стойност 35,6 млн. лв., както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49,1 млн. лв. 

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси. По втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

От КПКОНПИ проверяват дали длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, са получавали материални облаги, за да изберат конкретен изпълнител.

От Комисията са установили сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна на стойност 85 млн. лева, така и при провежданите поръчки в Стара Загора, на обща стойност над 84 млн. лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. 

До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. 

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

"Нямаме абсолютно никакви притеснения. Рутинна проверка, която се прави по обществените поръчки. Предоставили сме пълна информация, съдействаме. Ще окаже администрацията пълно съдействие с документите. Ние смятаме, че сме в правотата си и няма от какво да се притесняваме", каза кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК