Акция срещу купуването на гласове в цялата страна, има задържани в Русе и Руен

Проверява се схемата за опрощаване на вересии срещу вот

03.11.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права започва в цялата страна. Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР - главен комисар Петър Тодоров.

Поредните акции срещу купуването на гласове се проведоха тази сутрин в Бургаско и в Русе. Няколко души са задържани, проверява се схемата за опрощаване на вересии срещу вот за конкретна партия и кандидат.

Сутринта в ромската махала в Руен са арестувани двама души за търговия с гласове. В едната от къщите са открити списъци с имена. Претърсени са предимно заложни къщи, търговски обекти и магазини, където хората получават стоки на вересия. В Руен имаше задържани за търговия с вот и през юли. 

"Тази сутрин беше тъмно, направо го събориха на земята. Какво търсите, викам. Наркотици, пистолети, ей такива работи търсят. Аз не знам какви списъци! Защо не ги показаха тук?", коментира Наска Тодорова – съпруга на задържания.

В Русе униформени ca проверили ĸъщи в двa ĸвapтaлa – "Poдинa" и "Ceлeмeтя". Зaдъpжaни ca двaмa дyши и ca иззeти 30 000 лв. и мoбилни тeлeфoни. Полицаите ca влeзли в дoмoвeтe нa члeнoвe нa ceмeйcтвo Bъpбaнoви, ĸoитo живeят в двaтa ĸвapтaлa.  

"Няма списъци, не се занимавам с избори. Цялата работа е заради изборите. Няма списъци, ровиха, нищо не са намерили. Не знаем за другия квартал, ние бяхме тук. Взеха брат ми, след малко ще го пуснат, казаха. Попаднаха на фалшив адрес, това е цялата работа", разказа Стефан Върбанов. 

Целта на полицейските акции, които започнаха миналата седмица, е да се предотврати схемата на въвличане на по-бедната част от населението, склонна да участва в купуването на гласове.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК