Освободиха тримата задържани по случая с хакнатата сметка на Гарабетов

Крадците проникват в компютрите на търговското дружество и пренасочват стотици хиляди лева по други сметки

02.11.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Източиха над 100 хил. лв. от сметките на бизнесмен. Хакерската атака е установена преди дни. По случая бяха задържани трима души, които по-късно бяха освободени.

Хакерската атака започва пътя си от Пловдив. Крадците проникват в компютрите на търговското дружество на пловдивски бизнесмен, откриват паролите му за онлайн банкиране и пренасочват стотици хиляди лева по други сметки.

"От банковата сметка на дружеството са извършени парични преводи – 4 броя. Един превод към Германия, два към физическо и юридическо лице в Шумен и един към неговата лична сметка", посочи началникът на отдел "Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив комисар Славчо Алексиев.

По информация на Bulgaria ON AIR измаменият бизнесмен е собственикът на фирма за хляб  - Георги Гарабетов.

"Става въпрос за източване на банкова сметка, като парите, които са източени, са над 100 хил. лв. При извършени претърсвания е намерена част от парите", коментира зам.- окръжният прокурор Галин Гавраилов.

"Извършени са 10 претърсвания и изземвания. Приобщени са парични суми, банкови разписки, платежни нареждания. Установени са тримата извършители", каза наблюдаващият прокурор Владимир Вълев.

Двама от задържаните са от Шумен и Обзор и са освободени под парична гаранция. Третият е считан за организатор на схемата и беше задържан, но и той беше освободен от ареста.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК