Влачени с мотор, брутално пребити... В Смолян разследват убийството на 8 кучета

Зоодоброволци спасиха част от животните

23.07.2021 | 17:43 Редактор: Елеонора Танева

Полицията в Смолян разследва убийството на 8 кучета, умъртвени по особено жесток начин. Те са били открити по пътя към връх Перелик след сигнал, че безстопанствени животни са изхвърлени в района.

Преди няколко дни зоодоброволци тръгнали към връх Перелик след сигнал за изхвърлени под върха кучета. Намерили и нахранили част от тях. Когато тръгнали да търсят останалите, се натъкнали на криминалисти, които разследват смъртта на животните. 

"Трагедия голяма, такава жестокост, не мога да го повярвам", възмущава се Венета Иванова, който е зоодоброволец от Смолян. 

Доброволците са в шок от чутото и видяното на мястото. Според тях животните умишлено са събирани и изхвърляни извън населените места. Така те попадат в графа вреден дивеч по закона за лова.

"Човек, който е способен да посегне на животно, за мен е абсолютно възможно да посегне и на човек. Това е убиец", категоричен е зоодоброволецът София Сариева.

След като криминалистите приключили с огледа, доброволците издирваха, за да спасят оцелели животни. 

Всички кучета виеха от страх. Сред спасените има и такива с видими тежки следи от влачене с мотор, други са жестоко пребити, едно беше с огнестрелна рана. Въпреки усилията и на ветеринаря се стигна до ефтаназията на две от кучетата. 

"Това си е зверство и такива хора нямат работа да се разхождат между нас", заяви Анастас Марински, който също е зоодоброволец от Смолян.

Доброволците се опасяват, че може да има още убити животни. Жестокото престъпление се разследва, по случая е образувано досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК