Разбиха международна група за нелегални мигранти, "таксата" - 2 500 евро на човек

Българите в схемата осигурявали високопроходими автомобили

23.07.2021 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
Разбиха международна група за нелегални мигранти,

Специализираната прокуратура участва в международна акция срещу организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Република Гърция.

В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 лица, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност, информират от Специализираната прокуратура.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун. Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

Организираната престъпна група е действала от 2 години, превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Република Гърция. 

Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

При едно от нелегалните преминавания през границата поради управление с висока скорост е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.

За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

В деня на едновременните координирани действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни. В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни. 

Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК