Повдигнаха обвинения на санкционирани по "Магнитски", още проверяват Пеевски и Желязков

От Манолев, Харалампиев, Томов, Пеевски, Желязков и други лица са снети обяснения

22.07.2021 | 10:06 Редактор: Жаклина Иванова
Повдигнаха обвинения на санкционирани по

Поради високия обществен интерес и за максимална прозрачност Прокуратура на Република България информира за предприетите действия съгласно нейните правомощия във връзка с официалното оповестяване за наложени санкции на български граждани и свързани с тях търговски дружества от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ.

Във Върховната касационна прокуратура са образувани шест преписки, по които са започнати лични проверки от прокурори, с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления. В тази връзка е изпратено запитване чрез Министерство на правосъдието до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица, съобщиха от прокуратурата.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенцията по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд "Земеделие" е изискана цялата налична информация. Главният прокурор на Република България е поискал от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата.

От Ал. Манолев, П. Харалампиев, Кр. Томов, Д. Пеевски и И. Желязков и други лица са снети обяснения. До момента от В. Божков не са снети обяснения, тъй като той се укрива в страна извън ЕС.

Материалите от извършените проверки във ВКП по отношение на  П. Харалампиев и Кр. Томов са изпратени по компетентност на Специализирана прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор същите вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото.

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина. Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

По отношение на В. Божков е установено, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с  образуваната във ВКП проверка.

По отношение на Ал. Манолев материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура. По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за извършване на преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, за което българските граждани ще бъдат информирани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК