Санкционираните по закона "Магнитски" не са получавали пари от кохезионните фондове

Има предложение в България да бъдат изпратени евродепутати, които да проверят случаите на място

12.07.2021 | 23:30 Редактор: Десислава Атанасова
Санкционираните по закона

Санкционираните от Съединените щати по закона "Магнитски" за корупция, сред които Делян Пеевски и Васил Божков, не са получавали средства от кохезионните фондове на ЕС - това съобщи Аурелиу Сесилиу от Генералната дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия.

Той е ръководител на неин отдел за България, Хърватия и Словения и говори пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

"Веднага щом получихме списъка със санкционираните от Съединените щати, поискахме българските власти незабавно да отговорят дали някой от тях е бенефициент от кохезионните фондове. Беше ни даден бърз отговор, че не е", уточни Сесилиу.

Във връзка с това евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова коментира темата  пред БНР.

"Безпокои ме фактът, че на моменти ми се струва, че дори и в рамките на европейските институции продължаваме да се опитаме да изместваме темата и да говорим за обвързване на определени олигарси, които се възползват от тези средства и за определени личности. И като че ли се избягва основният проблем, че става въпрос за зависимости, директни обвързаности с държавни институции, с предходното правителство“, подчерта тя.

Евродепутатът от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Даниел Фройнд цитира думите на служебния премиер Стефан Янев, че е заварил легализиран хаос и се обърна към представителите на Еврокомисията с думите:

"Откъде идва тази разлика? Какво е това, което американците виждат, а на нас ни убягва? Това, което всички българи, разследващи журналисти на място и неправителствени организации виждат, а Европейската комисия - не?“

29 случая се разследват в момента в структурни и земеделски фондове, съобщи Франческо Алборе от дирекция "Разследвания - отдел селскостопански и структурни фондове" на ОЛАФ.

Председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер предложи в България да бъдат изпратени евродепутати, които да проверят случаите на място.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК