Ще има ли реакция от страна на ЕК по повод санкциите от САЩ по закона "Магнитски"?

Как ще се отразят те на България в репутационен и във финансов план?

11.06.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Не мога да коментирам, какво ще е становището на Европейската комисия. От друга страна, ударът е репутационен. Един от нашите близки партньори изказа мнение, което гласи: "За да се стигне дотук, не сте действали целесъобразно.“ Но този репутационен удар може да бъде и шанс, за да покаже, че ние разбираме тази критика и я приемаме сериозно. В този смисъл се опитваме да предпазим държавата репутационно с т. нар. "черни списъци", като целим да изолираме от икономическия живот на България фирми, които не са действали целесъобразно, и да спасим държавния бюджет от бъдещи връзки с тях. Това каза в предаването "Брюксел 1" вицепремиерът по управление на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов.

Какво произтича от включването на тези фирми в списъка на Министерския съвет? Ще има ли ограничения за тях, ще могат ли да участват в обществени поръчки или ще бъдат спирани и ограничавани?

"В обновения списък на Министерството на финансите са добавени около 100 фирми, като целта е те да не участват в обществени поръчки, като по този начин интересите на страната да бъдат предпазени", коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 12 юни от 17.30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК