Продължават измамите с фалшиви PCR-и: Заловиха двама при Дунав мост

Мъжете опитали да влязат в Румъния през граничния пункт Русе-Гюргево

31.12.2020 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

Продължават опитите за измама с фалшиви PCR тестове на Дунав мост. Поредните нарушители са двама мъже – на 40 и 53 години, които опитали да влязат в Румъния през граничния пункт Русе - Гюргево. 

Граничните полицаи се усъмнили в представените документи от лабораторни изследвания и след проверка станало ясно, че те са подправени. Двамата мъже са пътували в различни автомобили и нямат връзка помежду си. 

Единият е от Габрово, а другият е бесарабски българин от София. Първоначално са заявили, че са купили фалшивите тестове срещу 50 евро, но впоследствие става ясно, че са взели бланките от интернет и са ги подправили. Според повечето шофьори, които минават границата, такъв риск не си струва.

От лабораториите, които правят PCR тестове, вземат допълнителни мерки за защита на бланките си. 

"Сертификатът може да бъде изтеглен от нашата лабораторна информационна система, откъдето си го изтеглят и всички останали наши пациенти. Но това, което го прави уникален, е баркод лентата, която ние слагаме допълнително, след като се извърши изследването", разясни д-р Розина Мирчева, която е управител на лаборатория.

От "Гранична полиция" коментират, че в последните 10 дни зачестяват случаите на български граждани, които се опитват да влязат в Румъния с фалшиви тестове. И напомнят, че всеки такъв случай се предава на прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК