Разкриха схема за фалшиви отрицателни PCR тестове в Русе

Престъплението било разкрито при опит на семейство да премине в Румъния

21.12.2020 | 17:48 Редактор: Ивет Арабова

Схема за фалшифициране на отрицателни PCR тестове разкриха в Русе. Фалшивите документи са се търгували за 60 лева на човек. Престъплението е разкрито случайно, когато семейство от Разград искало да премине границата с Румъния. Връщат ги обратно и в рамките само на час те се появяват на границата вече с издадени документи. Това усъмнява граничарите, които правят обстойна проверка. Оказва се, че документите са фалшиви. 

"Тези пациенти изобщо не фигурират в нашата лабораторна система, т.е. те нямат регистрация при нас. Номерата, които са написали като лабораторни номера, са също фалшиви, ние нямаме такива номера, просто всичко е пълен фалшификат", коментира управителят на лаборатория д-р Розина Мирчева.

Семейството е предало на граничните полицаи за проверка необходимите отрицателни резултати и сертификати, които се изискват при пътуване в чужбина. Бланката за тези сертификати се генерира автоматично и всеки може да има достъп до нея. 

"И двата документа са фалшифицирани, като сертификатът, той се изважда автоматично от лабораторната система, но уникалното е, че се слага един допълнителен стикер, който унифицира това изследване и го прави оригинално", добави д-р Мирчева.

Такъв стикер не е имало при фалшивите документи, а при отрицателния тест е използвано старо изследване, като са сменени данните на пациентите. Подправени са имената и подписа на лекарка, която работи в лабораторията и в местната белодробна болница. Задържаното семейство е признало, че срещу 60 лева са получили фалшивите документи. Случаят се разследва.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ние сме егати измзмниците... Сигнализирай за неуместен коментар