Криминалист: Пропуски в системата са позволили обира в Перник

Според Иван Савов причините са в слабостите на охранителната дейност и законовата рамка

20.12.2020 | 18:45 Редактор: Ралица Братанова

Пропуски в системата са позволили обира в Перник да бъде реализиран. Това смята криминалистът Иван Савов. 

Освен добра подготовка на обира, хората, които са го извършили, също са били добре подготвени, смята криминалистът Иван Савов. 

"Това са хора, които са компетентни. Те знаят как изглежда този специализиран микробус отвътре, знаят най-общо казано какви са навиците на охранителите, защото те са сходни без значение коя фирма сте. Това са хора, които имат понятие от дейността определено", коментира той.

А възможност да действат успешно, им дават най-вече пропуските в системата. 

"Само по себе си това деяние показва няколко слабости на цялата охранителна дейност в България. Като начало двамата охранители. Според всички разпоредби на Закона за охранителната дейност и на наредбите, които уреждат инкасовата дейност, охранителите трябва да са трима. Проформа изпълнение на различни предписания и действия, спестяване на различни действия в процеса на инкасова дейност и т.н. всичко това води неминуемо до случката в Перник", смята криминалистът.

Обирът в Перник обаче не е прецедент. За последните 10 години грабежите на инкасо автомобили са 5. Причините според експерта са както в слабостите на охранителната дейност, така и в законовата рамка. 

"Този случай в Перник е поредният, който показва всъщност, че охранителите са предпочели да не са охранители в случая, а да са жертви, което не можем да ги виним, защото парите, за които работят не струват живота и здравето, и бъдещето им", категоричен е Савов.

Криминалистът не отхвърли възможността зад обира в Перник да стои служител на охранителната фирма, който е наясно с оборотите и дейността на инкасо автомобила. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Она
преди 3 години
А къде са пропуските в закона, че под това мото се говореше за заплати?!% Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Фъкю
преди 3 години
Когато навремето инкасото се правеше от МВР обирите бяха сведени до минимум, така е и със СОТ-а по другите обекти, файда от ЧОФ няма. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Кирил Михайлов
преди 3 години
А ти баце, би ли казал кой си? Би ли дал експертно мнение по случая? Или си страхлива шушумига и просто си лаеш? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
баце
преди 3 години
Да те у криминалиста .Не ставаше за криминалист ,и за това те изгониха и даваш мнения .Сега си тръгнал държавен хрантутник да ставаш ама друг път тоест депутат . Сигнализирай за неуместен коментар