Ставаш защитен свидетел, ако дадеш информация за измами с европари

В последните 10 години най-много такива дела е имало през 2010 г.

17.11.2020 | 10:24 Редактор: Юлия Христова
Ставаш защитен свидетел, ако дадеш информация за измами с европари

Българите да бъдат привлечени в битката срещу измамите със средства от Евросъюза и да бъдат защитавани за информацията, която дават на институциите.

Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз в 2021-2027г. Документът е изготвен от дирекция в МВР, която работи по защита на финансовите интереси на ЕК, пише "24 часа".

Ще има мащабна информационна кампания, за да знаят гражданите какво означават нередност, съмнение за измама и конфликт на интереси и така по-точно да формулират сигналите си.

Данните от докладите на МВР и прокуратурата показват, че в последните 10 години най-много дела за измами с европари е имало през 2010 г. - 339, по които са осъдени 225 и са оправдани 11 души. В следващите години намаляват постепенно. През 2018 г. например подсъдимите са били едва 36-ма, от които 29 осъдени ( повечето условно) и 6-ма оправдани. През 2019 г. от всички 59 дадени на съд 23-ма са осъдени, един е оправдан, а останалите още са висящи.

Европейската комисия ни критикува за липсата на достатъчно разследвания и осъдителни присъди за злоупотреба с пари на съюза. Затова в стратегията е предвидено да се работи за по-бързо разследване по случаите на измами и нарушения чрез по-добра координация между МВР и ДАНС.

Според стратегическия документ е необходимо първо да се повиши доверието сред хората, които сигнализират. Това ще се случи с обявяване на мерките, които се предприемат по тяхната информация. Затова институциите, към които хората сигнализират, трябва да поддържат секция на интернет сайтовете си с информация за всеки сигнал, както и за работата, свършена по него. И сега там, където се разпределят пари от ЕС, има горещи телефони и електронни адреси за подаване на информация от граждани, но няма отчетност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК