Върховенството на закона в България скара депутатите. Ще спрат ли европарите?

Манфред Вебер защити правителството на Борисов

06.10.2020 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Европарламентът - разделен, а българските евродепутати - скарани. Така завърши снощният дебат в Брюксел за върховенството на закона и основните права в страната ни. Кой подкрепя правителството "Борисов 3" и кой поиска спиране на европарите за България?

Точно 60 минути продължи първият дебат за върховенството на закона в България. Горещата тема раздели евродепутатите и предизвика ожесточен разговор в Брюксел.

В началото на дискусията заместник председателят на Европейската комисия Вера Йоурова отбеляза, че страната ни е отбелязала напредък. Но са необходими още усилия. 

"Комисията ще продължи да следи динамиката на събитията в България и изключително е важно да не бъде обърната посоката на напредъка", каза Йоурова.

Последваха крайно поляризирани коментари. ОТ ЕНП подкрепиха категорично правителството на Борисов и подчертаха - протестите показват, че в България има свобода на словото.

"Никой не може да твърди, че не съществува свобода на словото, пресата и Борисов непрекъснато е казвал и насърчавал младежите изказвайте това, което желаят. Не може да се постигне промяна на правителството чрез демонстрации, това е възможно чрез избори и то през март", заяви лидерът на ЕНП Манфред Вебер. 

Коренно различна позиция изразиха социалистите и зелените. А евродепутатът Даниел Фройнд от Алианса на зелените, който присъства на протестите у нас, директно призова за спиране на всички европейски пари за България.

"Спирането на тези пари ще отнеме черния хайвер на лакоми олигарси. Мисля, че това трябва да сторим и ЕС трябва да застане зад тези граждани, които се борят за демокрация в България", коментира Фройнд.

Дебатът в европарламента стана сцена за нападки между българските евродепутати Ангел Джамбазки и Илхан Кючук.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще спрат само ако Герб падне от власт както показва опита от последните 12 години. А в Европаралемтна се карат само Българи, другите гледат сейр... Сигнализирай за неуместен коментар