Над 10 000 нарушения на пътя между 4 и 7 септември

"Пътна полиция" с акция за неправилно пресичащи пешеходци

11.09.2020 | 14:30 Редактор: Юлия Христова

"Пътна полиция" с нова спецакция заради зачестилите инциденти от началото на месеца.

При предишната специализирана полицейска операция, която се проведе от 4 септември до 7 септември, са проверени над 24 000 шофьори. Установени са над 10 000 нарушения.

Най-често нарушенията са били свързани с превишаване на скоростта, употреба на алкохол и неспазване на дистанция. Заради повишаващия се брой на ПТП-та, до 14 септември ще се проведе нова акция на пътните полицаи. Тя ще бъде насочена най-вече към пешеходците.

Основен акцент в нея ще са нарушенията, допускани от пресичащи, които биват придружавани от деца. Примерът, който даваме на подрастващите е на първо място, посочиха от КАТ в столицата. 

Също така ще бъде засилен и контролът по автомагистралите, второкласните пътища и пътните възли.

Междувременно МС одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. Той предвижда установяването на нарушението и налагането на глобите да се осъществява само с един документ, а именно фиш. Полицаите ще могат директно на място да издават фишове. Също така на място при проверка ще може да бъде отнемана книжката на шофьора.

Според Антикорупционната комисия обаче, така се давала твърде много власт в ръцете на служителите на реда, което можело да доведе до по-голям риск от подкупност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК