Изтеглиха 40 000 литра гориво заради открити нарушения

За 2 месеца са проверени 239 бензиностанции, петролна рафинерия и 3 данъчни склада

20.08.2020 | 11:17 Редактор: Ивет Арабова
Изтеглиха 40 000 литра гориво заради открити нарушения

Десетки нарушения са били открити при разпоредени от Върховната административна прокуратура проверки за изпълнението на техническите и качествените изисквания към течните горива. В резултат от проверките е изтеглено от разпространение близо 40 000 литра гориво за дизелови двигатели, информират от Държавното обвинение.

Проверките бяха разпоредени в средата на юни и за тези два месеца са били проверени 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада. Имена на компании в съобщението няма. Целенасочено се е проверявало дали се спазват техническите и качествените изисквания към течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества в тях.

Проверките са извършени, като са взети проби бензин и дизелово гориво за автомобили, както и гориво за извънпътна техника и трактори, за промишлени и комунални цели и котелно гориво. При част от пробите са установени несъответствия с изискванията за качество и за съдържание на биокомпонент. В резултат на проверките са наложени 15 принудителни административни мерки и са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са уведомили прокуратурата, че предстои  съставяне и връчване на още  седем акта за установяване на административни нарушения, както и издаването на още 10 наказателни постановления на обща стойност 180 000 лв.

За част от нарушенията на изискванията за качество на горивата е сезирана ВКП, заради наличието на данни за престъпление  във връзка с пускането в продажба на недоброкачествени промишлени стоки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И какво ще го правят това гориво? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години