Съдът наложи гаранция от 1,5 млн. лв. на жената до Божков (+Снимки)

Елена Динева бе обвинена в участие в организирана престъпна група

20.02.2020 | 15:50 Редактор: Ралица Братанова

Елена Динева излиза от ареста под гаранция от 1,5 млн. лева, след като прокуратурата повдигна обвинение на близката до бизнесмена Васил Божков за участие в организирана престъпна група. Това реши специализираният съд. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, поради които Динева може да остане в ареста за постоянно. Свидетелски показания доказват съпричастността на обвиняемата за авторството на престъпление, както и опасност да се укрие и да въздейства върху свидетели, имащи отношение по делото.

Според защитата няма достатъчно доказателства, които да доказват това и Елена Динева участва единствено във фондации, свързани с Васил Божков, които не са извършвали търговска дейност.

Динева е в обкръжението на Васил Божков от 25 години. Тя живее с него на семейни начала. 

Динева започва работа в пресцентъра му през 90-те години на миналия век и после се издига шеметно в бизнеса, става негов съдружник в много фирми. През последните пет години тя е движела бизнеса на Божков в Швейцария и Великобритания.

На Божков са повдигнати 11 обвинения. Първоначално му бяха повдигнати 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. 

Впоследствие той се сдоби с още обвинения - за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности.

Главният прокурор коментира и откритата бланка за криминална регистрация на Васил Божков. Според МВР и прокуратурата бизнесменът няма право да има този документ.

"Това е бланка за кримирегистрация. Лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей", заяви Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК