Кметът на Ветово: Намерихме експлозиви, достатъчни да заличат града

Те били в дома на мъжа, пострадал при експлозията

14.01.2020 | 14:35 Редактор: Ивет Арабова

Прокуратурата в Русе разследва случая във Ветово, при който мъж пострада след взрив на тротилова шашка. В дома му бяха намерени големи количества експлозиви, които според кмета са достатъчно, за да заличат целия град. 51-годишният минен инженер все още е в болница без опасност за живота.

Атанаска Иванова живее в непосредствена близост до къщата, в която е станал взривът. Новината, че в дома на съседа ѝ са намерени големи количества експлозиви, истински я шокира. 

"Той е с висше образование, работил е долу на рудника, но че ще има такова количество... Просто не ми е минало през ума, че може да има такива боеприпаси и какво може да стане", обясни Атанаска.

Разследващите са открили в къщата 11 кг тротил и 8 кг амонит, както и детонационни шнурове. Красимир Стойков, който пръв се е притекъл на помощ при инцидента, не е изненадан от находките. 

"Сериозни са количествата до такава степен, че ако бяха взривени всички Ветово днес нямаше да го има", заяви кметът на града д-р Мехмед Мехмед.

Все още не е ясно защо мъжът е държал в дома си взривните вещества и дали експлозията вчера е случаен инцидент. Местните споделят, че той е имал лични проблеми. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК