Румънец отива на съд, регистрирал коли с български номера на свои съграждани

Мъжът имал фирма в Добричко, не платил данъчни задължения за 97 коли

17.04.2019 | 16:27 Редактор: Анисия Иванова
Румънец отива на съд, регистрирал коли с български номера на свои съграждани

Румънски гражданин, управител на дружество в Добричко, не платил данъчните си задължения за 97 коли, собственост на фирмата му.  Общият размер на дължимото по Закона за местните данъци и такси достига 15 794 лева. Окръжната прокуратура в Добрич му е повдигна обвинение, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Управляваното от обвиняемия дружество, което се помещавало в къща в с. Кардам, е регистрирало в периода април-декември 2011 година 97 автомобила, без да подава декларации в община Генерал Тошево.

В хода на разследването при допитвания до нотариуси в Добричка област двама от тях са посочили, че са заверявали пълномощни за разпореждане и управление на 97 автомобила със страна дружеството на обвиняемия, но без договори. Заради високите такси за първоначална регистрация на автомобили в Румъния граждани на северната ни съседка започнали да регистрират колите си с временни номера за максималния срок.

Те намирали фирми като дружеството на Георге-Адриан Т., които им помагали да се сдобият с българска регистрация на колите си. Така с пълен комплект от документи и нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него.

За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на моторни превозни средства, като за място на сделката се сочел един и същ град в Румъния, откъдето бил обвиняемият, а като купувач фигурирало неговото дружество.

Цената на автомобилите била една и съща - 150 евро, без да се отчитат годините, марката и моделът, допълват от Апелативната прокуратура. Предстои делото да бъде насрочено в Добричкия окръжен съд.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК