14-ти февруари е!

Свети Валентин или Трифон Зарезан?

14.02.2017 | 11:46 Редактор: Мария Аладжова
14-ти февруари е!

На 14 февруари отбелязваме Деня на влюбените. Историята разказва, че името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин.

Започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През 14 век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Свети Валентин е празник, който се празнува предимно от Римокатолическата и Англиканската църква. По традиция, на този ден влюбените празнуват любовта си с подаръци, балони, цветя, романтични вечери. А на 14 февруари празнуваме и Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Той е един от най-обичаните и почитани празници, посветен на любовта към лозата, гроздето и виното.

Междувременно в Белгия се подготвиха за празника на влюбените в типично белгийски стил. Шоколатиерите в Брюксел от седмици са украсили витрините на магазините си с различни видове от вкусната сладост. Кутии с формата на сърце, преливащи от бонбони с различни вкусове, са хит за празника тази година.

Сладкарите в Брюксел, които по традиция отчитат рекордни продажби на 14 февруари, се надяват и този път да успеят да задоволят и най-претенциозния вкус. А за влюбените остава да оценят по достойнство и да споделят сладкото удоволствие, което ще открият в кутията с шоколад.