България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е общото между празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин?

Не трябва да се забранява отбелязването на определени поводи, заяви Деляна Маринова-Джуджи в "България сутрин"

14.02.2017 | 09:49 Редактор: Ирина Георгиева
Какво е общото между празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин?

Между празниците Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин има нещо много общо и то е, че изпитваш опиянение. Това заяви журналистът и светски хроникьор Деляна Маринова-Джуджи в предаването "България сутрин".

"Няма нищо лошо в това да се чества любовта, макар и в един единствен ден, както е прието", смята тя.

Деляна Маринова-Джуджи разказа в ефира на Bulgaria ON AIR една от легендите за Св. Валентин. Според нея, той е живял през III век по време на Римската империя и император Клавдий II, който забранявал на войниците си да се женят, тъй като смятал, че по този начин те ще бъдат по-добри на бойното поле. Все пак любовта си проправя път навсякъде - те отивали при Св. Валентин, който благославял обичта им.

Журналистката припомни и преданията за Св. Трифон, за който се смята, че е живял в Мала Азия. По думите й този празник се чества за първи път у нас през 1962 г.

Според нея "гадните клишета" правят Св. Валентин нелеп и хората да го мразят.

"Не смятам, че някой трябва да се противопоставя и ако някой реши да празнува Св. Валентин - какво от това? Това е християнски празник, независимо, че е на католиците, а ние сме православни. Същевременно обаче не трябва да си губим традиционните празници", смята тя и подчерта, че е недопустимо да се забранява честването на празници.

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Стоян_Кънчев
преди 7 години
Общото им е ,че нямат нищо общо -просто това не е наш празник!!!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар