През обектива на Браян Адамс

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR: Кураторите Анке Дегенхарт и Мат Хъмфри два дни преди изложбата на рок звездата в София

09.10.2016 | 18:56 Редактор: Мария Аладжова
През обектива на Браян Адамс

Мик Джагър, Бен Кингсли, Лана дел Рей, Стинг, Ейми Уайнхаус, Шон Пен, Мики Рурк, кралица Елизабет II - всички те застават пред обектива на Браян Адамс, а той ги разголва с изискана чувствителност.

"Започна да снима, докато обикаляше по турнета с групата си. Беше му омръзнало все той да е пред обектива. Не се чувстваше много удобно с това. И си помисли: "Защо да не застана от другата страна?". Неговото око, неговият обектив е насочен към хората. Той прави човешки портрети. Той прави песни за хората", разказва кураторът Мат Хъмфри.

Обективът на Адамс улавя два противоположни свята – блясъкът на известните и бруталността на войната. Привидно безгрижното ежедневие на звездите и страданието и болката на онези, които са жертвали телата и душите си за мира и свободата. Млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисии в Ирак и Афганистан също намират своето място в изложбата.

Фотографиите на ранените войници са много интересни, защото контрастират с поп културата и известните личности. Придават един различен вид емоция, разказва още Хъмфри.

А Анке Дегенхарт допълва: "В изложбите, които обикалят света, има и цветен вариант на снимките с войниците. Но черно-бялата фотография като че ли предава още по-добре идеята, усещането, акцентира върху следата, която войната е оставила върху кожата на тези мъже. Болезнено е, но в същото време красиво. Виждаме, усещаме как телата, но и душите им са страдали".

Изложбата на Браян Адамс ще бъде официално представена във вторник.

Вижте какво още разказаха Анке Дегенхарт и Мат Хъмфри в интервюто на Мартина Ганчева и оператора Валери Цветанов: