Боклуците от капсули и чаши за кафе - вредители за околната среда

2,8 милиарда еднократни чаши за кафе и тонове капсули годишно замърсяват света около нас

26.08.2016 | 18:05
Боклуците от капсули и чаши за кафе - вредители за околната среда

Кафето е любима напитка за много хора. Човек пие средно 650 чаши годишно или около 162 литра кафе. Проблемът е, че капсулите и чашите за еднократна употреба произвеждат купища боклук. Еколози отдавна предупреждават за последствията, но консуматорите на кафе почти не се смущават от този факт, а данни сочат, че пазарният дял на капсулите за напитката непрекъснато расте.

През 2008 година около 800 тона капсули са се продали в Германия, за 2014 година са били 17 750 тона, а за 2015 година - 20 600 тона, пише немското издание Spiegel.

"На практика всеки голям доставчик на кафе произвежда и капсули", казва Томас Фишер, който е член на Асоциацията за опазване на околната среда в Германия. 

Той допълва, че капсулите са с лиценз за печалба на пари и затова компаниите ги насърчават масово и им предават положителен образ.

Според асоциацията 2,8 милиарда еднократни чаши за кафе се използват годишно в национален мащаб. Те рядко се рециклират, защото повечето от тях отиват в обществения (общия) боклук, а след се изгарят. Тоест не могат да бъда изхвърлени в специализирани за това контейнери. 

Има производители, които плащат именно за това - техните капсули да се рециклират и да имат повторна употреба.

Обикновено хората, които предпочитат кафе от капсула, нямат толкова еко - съзнание и просто ги изхвърлят в кофата, споделят от Асоциацията. 

Затова те предлагат вместо производителите да плащат ресурси за опаковки, да има система за чаши за многократна употреба. Към момента този проект се тества в няколко немски области, като за алтернатива са решили да таксуват чашката с 20 цента. 

Преди време е имало алтернатива - алуминиеви и пластмасови чаши за многократна употреба и капсули от неръждаема стомана, но въпреки широкото им разпространение, са били спрени, тъй като не позволяват бизнесът да прави пари от това.