Опасна ли е водата в пластмасова бутилка и до какво води?

Изхвърлете я от колата и я заменете със стъклена, съветват лекари

14.07.2016 | 08:10 Редактор: Тодор Петров
Опасна ли е водата в пластмасова бутилка и до какво води?

Опасна ли е водата от пластмасови бутилки, престояла в нажежената от горещото лятно слънце кола? Какви вредни вещества се отделят от пластмасата и какъв е техният ефект върху човешкото здраве? Тези въпроси сигурно се въртят в главите на много хора, след като кардиологът доц. д-р Сотир Марчев предупреди, че водата в пластмасовите бутилки, оставени на слънцето в автомобил, водят до рак и оплешивяване у възрастните и до по-ранен проява на пубертета при децата.

Според Марчев, който е директор на Университетската болница за инвазивна кардиология в Плевен, предупреждението на етикета на бутилките да се съхраняват на хладно място не е рекламен трик.

"На всяка бутилка с минерална вода върху етикета пише, че трябва да се съхранява на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Когато оставим бутилката в паркираната на слънце кола при температура от 45 градуса, от пластмасата се отделят вредни химически вещества, които причиняват ранен пубертет при децата, оплешивяване при мъжете или рак на гърдата при жените", твърди Марчев. 

Според него дори човек да пие от течността, когато е изстинала, в нея вече са се отделили тези вредни вещества и те попадат в тялото. Затова най-доброто си остава стъклото. "Сега е моментът да изхвърлите от колата пластмасовата бутилка и да сложите стъклена", апелира пред "Стандарт" доц. Марчев.

Думите му се подкрепят от изследване от 2014 г. на германски учени, цитирани от сп. Plus One. Според германските учени някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни. Те могат да блокират няколко жизненоважни процеси наведнъж, да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, предизвиквайки увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.

Част от пластификаторите и химикалите, които съдържат бутилките, макар и в малки количества, се отделят в течността и оттам попадат в организма, увреждайки го, казват учените.

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода, а резултатите били доста изненадващи. По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата

Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитие на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.
Всъщност става дума за това, че опасни са масовите бутилките, на които изрично се казва, че са за еднократна употреба. Това са бутилките, изработени от пластмасите и обозначени със съответните цифри на дъното на бутилката - 3(PVC), 6(PS) и 7(PC).

В бита най-често разпространени са бутилките PET или PETE - отново обозначение за койнтейнер за еднократна употреба. При многократното й използване е възможно да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения. Ако трябва да избирате, все пак, се спрете на бутилки от типа HDP или HDPE, която за разлика от PET, отделя минимален брой химикали във водата.

По принцип всеки производител е длъжен да обозначи състава на самата бутилка, така че на дъното да постави маркировка, която символизира състава на пластмасата, от която е изработена бутилката.

Ето какво означават обозначенията?

1. PET или PETE
Тази маркировка означава контейнер, предназначен за еднократна употреба. Възможно е да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения. Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

2. HDP или HDPE
Това е маркер за пластмаса, която отделя минимален брой химикали във водата. Този вид пластмаси се използва също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, за капачките на минералната вода и др.

3. PVC или 3V
Пластмаса, която отделя два отровни химикала, които влияят на работата на хормоните в човешкото тяло, а тя най-често се използва за изработка на бутилки.

4. LDPE
Пластмаса, която не се използва за изработка на бутилки, а за изработка на пластмасови торбички, въпреки че не изпуска химикали във водата.

5. PP
Това е сравнително добра пластмаса, разпознава се по белият цвят, като най-често се използва за сиропи и кисело мляко.

6. PS
Пластмаса, която във вода отделя канцерогенен стирен, а се използва за изработка на чаши за кафе за еднократна употреба. От този вид пластмаси се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

7. PC или без етикет
Най-лошата пластмаса за хранителни продукти, тъй като отделя вреден химикал. Използва се при изработка на бебешки бутилки, спортни бутилки и съдове за приготвяне на храна.