32% от жените се развеждат, защото мъжете им не работят

Семейното огнище се разбира заради битовизми

16.08.2016 | 22:45
Istock

Когато се чудим какво би довело до развод трябва да имаме предвид няколкото неща, за които е почти сигурно, че разбиват брака. Такива са например домакинските задължения и неизпълняването им, битовизмите, изневерите... Изследване на Харвардския университет обаче ни тласка в друга посока – дали съпругът има работа на пълно работно време.

По данни на изследване, публикувано наскоро в American Sociological Review, хетеросексуалните двойки изпитват с до 32% по-сериозни проблеми във взаимоотношенията помежду си, когато мъжът разполага с много свободно време. Данните са събирани в продължение на 45 години (1986 – 2013 г.), като за целите на изследването са били интервюирани 6 300 женени двойки.

Оказва се, че има значение и кога сме сключили брак. Ако щастливата дата е била някога преди 1975 г.,  бракосъчеталите се по това време изпитват затруднения при невършене на къщната работа, смятат учените. 

При тези двойки най-голям процент от разводите е именно заради битовизми. Чувството за идентичност на една жена минава през задълженията ѝ в домакинството – да бъде добър готвач, майка и домакиня.

Но днес все повече жени работят усилено и гонят кариери, което променя чувството им за идентичност. Годините след 75-та също се променят. Семейните задължения вече са разделени на две, за бюджета са отговорни двама. Чиниите в мивката обаче си остават голяма тревога. 

Тъй като жените са ангажирани в службите си, на тях не им остава време да свършат всичко – да измият банята, да разредят съдомиялната машина.

Факт е, че домакинството се приема за изцяло женска работа. А когато един мъж разполага с време, защото работи примерно на 4 часов работен ден или е безработен, последното нещо, с което би се заел, е чистенето. 

"Членовете на "новите" семейства обтягат отношенията си, когато мъжът е или безработен, или не е достатъчно ангажиран”, пишат изследователите. Семейните стереотипи много сериозно мъчат днешните двойки.

Друг проблем с неангажирания мъж е неговото чувство за удовлетвореност. Когато не прави нищо той би могъл да изпадне в дупка, защото се усеща като непълноценна тежест в брака. "Можем много да се надлъгваме по въпроса дали загубата на работно място може да доведе някого до депресивни състояния или някакви други психологически травми", казва социологът от Харвард и автор на изследването проф. Александра Килевалд. 

Но според нея е много възможно усещането за идентичност на мъжа да е пряко обвързано с работата му. В този ред на мисли евентуалната промяна (уволнение) може да окаже и дълготрайни травми на брака и семейството му.

Въпреки че жената днес е възприета като равнопоставен член на обществото редом до мъжа, тя е изправена пред нов катаклизъм – вечния стереотип „това е за жени, това е за мъже”. А времето не стига, за един ден не може да се свърши всичко. 

Може би колкото по-бързо осъзнаем това, толкова по-силна ще бъде връзката ни. Защото битовизмите тежат, те разяждат семейното огнище.

Четете още интересни новини в Tialoto.bg


2
1 rate up comment rate down comment 0
едва ли ще се оженя
преди 1 година
Аз не съм се женила, защото имам нужда от комфорт и свободата да се чувствам човек, а не проста домакиня. Имах една връзка с образован селянин и си се представях като надебеляла лелка с ролки и по пеньоар...Полудявах при мисълта да не се превърна в това същество с ролки и мустаци... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
да
преди 1 година
Повечето българи са много прости и искат да се изживяват като големи мъже, а нито пари изкарват, нито в леглото стават...За какво й е на една жена някой комплксиран селянин без пари, който не я задоволява... Сигнализирай за неуместен коментар