8 съвета как да влезем във форма през лятния сезон

Оставете телефона далеч

07.07.2016 | 22:38
8 съвета как да влезем във форма през лятния сезон

Желанието да свалите някой и друг килограм може да се появи по всяко време, но по обясними причини е особено силно през лятото. Проблемът е, че хората често се сещат в последния момент и започват да търсят всякакви чудодейни и бързодействащи формули. А такива няма. Има обаче някои малки хитрини, които да ви улеснят и тук ще научите кои са те.


1. Следете колко калории изяждате
Това всъщност е по-лесно отколкото предполагате, но от вас се изисква да сте честни по отношение на вписаните данни – в крайна сметка, правите го за себе си. Няма значение дали използвате някое мобилно приложение или хартиен дневник, стига описаното количество консумирани калории да отговаря на истината. Често човек започва със стриктно измерване на порциите, а след седмица или месец започва да се доверява на очите си и записаното вече сериозно започва да се разминава с действителността. И не става въпрос само за храната – напитките и добавките също ви дават калории, така че трябва да отчитате и тях. А и определени храни са толкова калорични, че дори малко да превишите планираното количество и вече сте със стотина калории в излишък. Всичко това в никакъв случай не означава, че трябва да се придържате към първоначално определения калориен прием – почти сигурно е, че ще ви се наложи да направите промени в даден момент.


2. Започнете деня с тренировка
20 минути кардио упражнения, със средно висока интензивност рано сутрин, ще са ви от полза, ако искате да се изчистите от мазнините. Препоръчително е да приемете поне 5 г ВСАА преди тренировката. Докато изпълнявате кардиото следете сърдечния пулс – трябва да е между 65-78% от максимално възможното, но не повече. Ако не можете да го измервате, ориентирайте се така – при препоръчителната интензивност, ще можете да изговаряте кратки изречения, но няма да сте способни да водите продължителен разговор, докато се упражнявате.


3. Спрете да зяпате телефона си във фитнеса
Това може би звучи толкова логично, че дори няма нужда от подобно предупреждение, но в действителност се случва постоянно. Само че фитнесът е място за трениране, а не за проверяване на имейли, писане на съобщения или съставяне на нови плейлисти. Използвайте всяка минута по предназначение. Вместо да се взирате в екрана, правете бързи и не толкова натоварващи упражнения, като лицеви опори, бърпита, скачане на въже, подскок върху пейка, джъмпинг джакс и други подобни.


4. Приключете тренировките с тежести с HIIT
Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) действат особено добре след тренировка с тежести, тъй като максимизират използването на натрупаните в тялото мастни запаси. Продължителността на HIIT не би трябвало да надхвърля 20 минути, като това включва времето за загряване и охлаждане. Можете например да направите шест 30-секундни спринта, като си почивате по 90 секунди между отделните спринтове. В случай, че просто нямате останали сили след тренировката с тежести, то я съкратете (но колкото се може по-малко) следващия път, така че да успеете да вмъкнете HIIT накрая.

Прочетете останали съвети в Tialoto.bg