Малки грешки в кухнята с голям ефект върху здравето ни

Как да готвим, запазвайки максимално хранителните вещества

21.10.2025 • 09:19 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Малки грешки в кухнята с голям ефект върху здравето ни
Малки грешки в кухнята с голям ефект върху здравето ни

Когато мислим за здравословно хранене, често се фокусираме върху това какво има в чинията ни. 

Начинът на приготвяне обаче е също толкова важен. 

Някои ежедневни кулинарни навици могат неусетно да намалят хранителната стойност на ястията. 

Добрата новина е, че с няколко малки промени можете значително да подобрите храненето си.

Белене на всички продукти

Много хора белят плодове и зеленчуци, за да избегнат пестициди или за по-добра текстура. 

Но корите на ябълки, краставици, моркови и картофи са богати на фибри, антиоксиданти и фитохимикали, които подпомагат храносмилането и имунната система. 

Вместо да ги белите, мийте добре продуктите и, ако е нужно, ги гответе леко, за да омекнат корите.

Твърде много варене

Продължителното варене унищожава водоразтворими витамини като C и B-групата, които се отделят във водата. Варете зеленчуците кратко – докато станат крехки и ярки. 

Използвайте малко вода и я добавяйте в супи или сосове, за да запазите хранителните вещества. Готвенето на пара, сотирането и печенето са по-добри алтернативи.

Прекалено печене

Прекомерното печене или овъгляване унищожава витамини и създава вредни съединения като акриламид и хетероциклични амини. 

За по-здравословен резултат, печете на по-ниска температура или използвайте фритюрник с горещ въздух. Целете златисто-кафяв, не почернял цвят. 

За опушен вкус използвайте подправки като пушен червен пипер.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички