Рецепта от тефтера на баба: Домашен хляб в йенска тенджера

Хрупкав отвън, мек отвътре

20.10.2025 • 23:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта от тефтера на баба: Домашен хляб в йенска тенджера
Рецепта от тефтера на баба: Домашен хляб в йенска тенджера

Продукти:

  • 300 мл топла вода
  • 1 пакет суха мая (около 7 г)
  • 1/2 ч.л. захар
  • 3 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В купа смесете топлата вода, маята и захарта. Оставете за 5–10 минути, докато маята шупне.

Добавете брашното и олиото. Омесете тесто до гладка и еластична консистенция.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си.

Намаслете добре йенски съд и преместете втасалото тесто в него.

Поставете съда в студена фурна и включете на 200°C.

Когато хлябът се запече леко, махнете капака и намалете температурата на 180°C. Печете още около 100 минути.

Извадете готовия хляб и го оставете да изстине върху решетка.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички