Рецепта за пълнени дюли с кайма и ориз

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 °C

14.10.2025 • 10:40 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за пълнени дюли с кайма и ориз
Рецепта за пълнени дюли с кайма и ориз

Пълнените дюли по турски са ароматно и впечатляващо ястие, което съчетава сладкия вкус на дюлите с богатата плънка от кайма, ориз и подправки.

Перфектни за специални поводи или уютна вечер у дома.

Необходими продукти:

  • дюли - 2 големи
  • кайма - 300 г
  • лук - 1 глава
  • ориз - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • вода - 200 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • канела - щипка
  • нар и печени ядки - за украса

Начин на приготвяне

Дюлите се измиват, разполовяват и се издълбават внимателно, за да се отстранят семките и твърдата сърцевина, като се оформят "лодки" за пълнежа.

В загрято олио се запържва ситно нарязаният лук до златисто. Добавя се каймата и се готви, докато стане ронлива. След това се добавят оризът, солта, черният пипер и канелата.

Дюлите се подреждат в тава с разрязаната част нагоре и се пълнят с готовата плънка.

Заливат се с вода, покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35 минути.

След това фолиото се отстранява и дюлите се запичат още 10 минути, докато придобият златист цвят.

При сервиране пълнените дюли по турски могат да се украсят с нар и печени ядки.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички