Рецепта за тиква с орехи по турски

Традиционен есенен десерт

29.09.2025 • 22:49 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за тиква с орехи по турски
Рецепта за тиква с орехи по турски

Ароматна, сочна и леко карамелизирана - тиквата с орехи по турски е традиционен есенен десерт, който се приготвя лесно, но впечатлява с богат вкус и текстура. Ето как да си го направите у дома:

Необходими продукти:

  • тиква - 1 кг (обелена и почистена)
  • захар - 500 г
  • орехи - 100 г
  • сусамов тахан - 3 с.л. за заливка
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 100 мл

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на едри парчета и се подрежда в дълбок съд. Поръсва се равномерно със захарта и се оставя да престои поне 6 часа или най-добре една нощ, докато пусне сок.

На следващия ден съдът се поставя на котлона. Добавят се малко вода и лимонов сок, след което тиквата се вари на среден огън около 50-60 минути - докато омекне, но запази формата си. Сиропът трябва леко да се сгъсти.

Готовият десерт се оставя да изстине, поръсва се със счукани орехи и се полива с тахан за по-богат вкус и завършен вид.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички