Рецепта от тефтера на баба: Домашна лютеница

Горещата лютеница се сипва в бурканчета и се затваря веднага

10.09.2025 • 00:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Горещата лютеница се сипва в бурканчета и се затваря веднага.
Горещата лютеница се сипва в бурканчета и се затваря веднага.

Домашната лютеница е вкус, който връща в детството – ароматна, гъста и приготвена с внимание.

Необходими продукти:

  • 10 кг чушки
  • 4 кг патладжан
  • 7 кг домати
  • 1 чаена чаша олио
  • 3 супени лъжици сол
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица кимион 
  • 1 чаена лъжица захар

Начин на приготвяне

От 6-7 кг добре узрели домати се приготвят около 2 кг пюре. Доматите се измиват, обелват, смилат и претриват през сито, за да се отделят семките.

Вари се, докато стане гъсто. Може да използвате готово пюре, но вкусът няма да е толкова автентичен.

Чушките и патладжаните се изпичат най-добре на жар или барбекю с въглища за опушен аромат (може и в чушкопек). След изпичане се обелват, отцеждат и се смилат, но не на съвсем гладка каша – оставят се дребни парченца.

В голяма и дълбока тенджера се смесват смлените чушки и патладжани. Варят се около 10 минути с постоянно бъркане, докато се изпари водата.

Добавя се доматеното пюре и се бърка още 10 минути. След това се слагат олио и подправки, като се вари още около 5 минути.

Лютеницата е готова, когато при разбъркване се открива дъното на тенджерата.

Горещата лютеница се сипва в бурканчета и се затваря веднага. Бурканчетата се подреждат в тенджера върху кърпа, заливат се с вода и се варят 15 минути.

Снимка: Freepik


1
1 rate up comment rate down comment 1
Дида
преди 2 месеца
Аз пък я искам със семки Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички