Какво да ядем при гастрит

Зеленчуците трябва да са приготвени термично

29.07.2025 • 17:46 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Правилното хранене може да донесе значително облекчени на симптомите.
Правилното хранене може да донесе значително облекчени на симптомите.

Възпалението на стомашната лигавица се нарича гастрит. То може да протича остро или хронично, със или без изявени симптоми. Обикновено причинява усещане за парене, тежест, подуване, болка след хранене и понякога гадене.

Макар медикаментозното лечение да е на първо място, диетата овладява симптомите и предотвратява обостряния. Правилното хранене може да донесе значително облекчение и да подпомогне възстановяването на стомашната лигавица.

Подходящи храни при гастрит

Диетата трябва да включва лесносмилаеми и богати на хранителни вещества храни:

Зеленчуци, приготвени термично – моркови, тиквички, картофи, тиква, броколи, без люспи и груби влакна;

Плодове – обелени и варени или печени ябълки, банани, круши (сурови плодове с висока киселинност, като цитрусите, не се препоръчват);

Ориз, картофи, грис, овесени ядки, макарони – предпочитат се варени и без много мазнина;

Нискомаслени млечни продукти – като кисело мляко, извара, прясно мляко (ако се понася);

Постни меса и риба – пилешко, пуешко, телешко, приготвени на пара или варени;

Леки супи – зеленчукови или с ориз/фиде, без запръжки;

Препечен хляб или сухар – предпочитат се пред пресен или пълнозърнест хляб, който е по-груб.

Четете повече в рuls.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички