Какво е добре да консумираме и какво не, ако имаме гастрит?

Горските плодове са с ниска киселинност

06.01.2024 | 22:21 Редактор: Вяра Димова
Какво е добре да консумираме и какво не, ако имаме гастрит?

При гастрита има възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде остър или хроничен. Причини за разлитието на остър гастрит са: ежедневен прием на голямо количество алкохол, прием на лекарства или стрес, а причинител на хроничния гастрит е бактерията Helicobacter pylori. При гастрит се изпитват киселини, болки в корема, гадене и повръщане. Диагнозата се поставя от лекар и той предписва лекарства, но симптомите му можем да облекчим и вкъщи като спазваме определен хранителен режим. 

1. При гастрит трябва да се избягват храни, които дразнят стомашната лигавица и натоварват стомаха. Такива са: храните с високо съдържание на глутен, киселите, сладките, консервираните храни. Трябва да се избягват киселите плодове и зеленчуци като домати и цитруси, както и тези, които добавят по-силен аромат на ястията ни в сурово състояние, като лук и люти чушки.

2. Препоръчват се плодове и зеленчуци с ниска киселинност като горски плодове, пъпеш, тиква, ябълки и моркови. Бананите стимулират произвеждането на слуз и това предпазва от стомашната киселина. 

3. Към групата се добавят и меките и съдържащите фибри храни, които са важни за по-доброто храносмилане на храната: пълнозърнест хляб, тестени изделия, кафяв ориз, овес, киноа, ечемик, овесена каша и др.

4. Чесънът е люта храна, но въпреки това той се бори със симптомите на гастрит. Повече от 50% от населението е носител на бактерията Helicobacter pylori. При проучване се намира, че екстрактът от чесън убива тези бактерии.

5. Препоръчва се пиенето на чай от мента, джинджифил, куркума и най-вече зелен чай с мед от манука. Пиенето на топла вода/чай може да успокои стомаха и да улесни храносмилането на храната.

6. Препоръчително е да се приемат пробиотици, понеже те съдържат положителни бактерии, които спират разпространението на H.pylori и заздравяват червата, освен това подобряват храносмилането. Пробиотиците се срещат под формата на добавки, но можем да си ги набавяме и с ферментирали храни като: кисело мляко, кисело зеле, комбуча, кефир и кимчи. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay