Храните, след които коремът често се подува

Пърженото е трудно смилаемо

07.07.2025 • 19:06 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Препоръчват се печени или варени ястия с малко мазнина.
Препоръчват се печени или варени ястия с малко мазнина.

Паренето, тежестта в стомаха, подуването или болка след хранене са чести знаци, че нещо в диетата ни не се понася добре.

Реакцията при всеки един организъм е индивидуална. При някои хора доматите предизвикват киселини, но при други - не. Има група храни, които се срещат най-често като причинители на гореизброените оплаквания.

Пържени и мазни храни

Пърженото е трудно смилаемо, задържа се по-дълго в стомаха и предизвиква усещане за тежест. Освен това стимулира производството на киселина, което може да доведе до парене зад гръдната кост.

Мазните меса, тестените изделия с много масло и повечето сосове, особено със сметана също попадат в тази категория. Препоръчват се печени или варени ястия с малко мазнина, приготвени на пара или грил.

Лук и чесън

Макар и много полезни, лукът и чесънът (особено в суров вид) често предизвикват подуване, газове или парене в стомаха.

При хора с чувствителна храносмилателна система е добре да се избягват, особено в суров вариант. Може да се приготви варен или печен лук в малки количества.

Цитрусови плодове и домати

Лимоните, портокалите, мандарините и доматите са киселинни и могат да повишат стомашната киселинност.

При хора с чувствителен стомах това води до киселини, гадене или болка. Пресните сокове са още по-концентрирани и по-рискови. Желателно е да се консумират печени ябълки, банани, круши – по-неутрални и щадящи

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички