Рецепта от тефтера на баба: Пататник

Нещо просто, но много вкусно

26.06.2025 • 08:41 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Домашен уют в една хапка.
Домашен уют в една хапка.

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 глава кромид лук (по желание)
  • 150 г сирене (по желание)
  • 2 яйца
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол – на вкус
  • масло или олио – за пържене или печене

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги настържете на ситно ренде. Изстискайте част от отделилата се течност, за да се избегне разводняване на сместа. Ако използвате лук, го нарежете на ситно и го добавете към картофите. Прибавете настърганото сирене, разбитите яйца, брашното и подправките. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Пататникът може да бъде приготвен както в тиган, така и във фурна:

Пържене в тиган:

Загрейте мазнина в дълбок незалепващ тиган. Изсипете сместа и разпределете равномерно по дъното. Гответе на умерен огън под капак около 10–15 минути, докато се образува златиста коричка. Обърнете внимателно (може с помощта на чиния) и запържете от другата страна до готовност.

Печене във фурна:

Намазнете подходяща тава и разпределете сместа равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути, до придобиване на златист загар.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
2
1 rate up comment rate down comment 0
Йол
преди 5 месеца
Ваш'та баба,по добра от бабата,на,,флагман"!!!Браво!!!Стана чудесен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Маца
преди 5 месеца
Доколкото знам подправката за пататник е джоджен, а не чубрица. Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички