Изследване показва, че нивото на кофеин в кръвта може да намали количеството телесни мазнини, което от своя страна е свързано с риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. В проучването се използват генетични данни, за да се проследят по-точно връзките между кофеина, телесната маса и риска от хронични заболявания.
Установено е, че хората с определени генетични особености имат по-високи нива на кофеин в кръвта, което се свързва с по-нисък индекс на телесна маса и по-малко мазнини в тялото. Същите генетични фактори изглежда допринасят и за по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, като около половината от този ефект се дължи именно на малкото количество мазнини.
Анализът включва данни от близо 10 000 души. Особено внимание е обърнато на вариации в гените CYP1A2 и AHR, които влияят върху скоростта на разграждане на кофеина.
Хората с по-бавен метаболизъм задържат кофеина по-дълго в кръвта си
Изследването използва метода Менделеева рандомизация, който позволява по-добро разбиране на възможните връзки между генетичните особености, теглото, здравословното състояние и начина на живот. Въпреки че е открита значима връзка между нивата на кофеин в кръвта, индекса на телесна маса (ИТМ) и риска от диабет тип 2, данните не показват такава връзка по отношение на сърдечно-съдовите заболявания – включително състояния като предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и инсулт.
Предишни изследвания вече са показвали, че умерената консумация на кофеин може да бъде свързана с по-добро сърдечно здраве и по-нисък ИТМ.
Кофеинът, който се съдържа най-често в кафето, е една от най-широко консумираните съставки в света. Заради това дори малките му ефекти върху обмяната на веществата могат да имат значение за здравето на милиони хора.
Според учените кофеинът може да помогне за понижаване на телесните мазнини, защото засилва процеси като термогенезата (производството на топлина в тялото) и изгарянето на мазнини – два механизма, които подпомагат метаболизма и изразходването на енергия.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: