Козуначени мъфини с глазура от цветен шоколад (РЕЦЕПТА)

Зарадвайте семейството си с нещо вкусно за Великден

20.04.2025 • 06:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Декорирайте с разтопен шоколад.
Декорирайте с разтопен шоколад.

Предизвикваме ви да експериментирате в кухнята с козуначени мъфини. Зарадвайте семейството си с нещо вкусно за Великден.

Необходими продукти

  • 450 г брашно за козунак
  • 130 г захар
  • 70 г разтопено масло
  • 30 мл олио
  • 1 пакетче суха мая (7-10 г)
  • 120 мл затоплено прясно мляко
  • 2 яйца, стайна температура
  • 1 ванилия
  • кората от един лимон
  • 2 с.л. тъмен ром/ бренди/ амарето
  • ½ ч.л. сол

За декорация:

  • 150 г черен шоколад
  • 140 г зелен шоколад с матча
  • 150 г шоколад с розов цвят
  • 50 г сурови белени шамфъстъци
  • 1-2 с.л. олио
  • ядливи теменужки

Начин на приготвяне

  1. Смесете сол и брашно в купа, заедно с лимонова кора и направете кладенче в дълбока купа.
  2. Разбъркайте топло мляко, мая и 1 с.л. от захарта.
  3. Налейте тази смес в кладенчето, добавете половината от маслото, едно яйце, бренди и останалата захар.
  4. Замесете меко тесто, прехвърлете на плот и месете 10 минути.
  5. Сложете в купа и покрийте с прозрачно фолио да втаса.
  6. След това разделете на 24 части. Оформете фитили и ги сплетете два по два. Поставете ги във формата за мъфини и оставете да втасат.
  7. Намажете с разбито яйце и поръсете със захар.
  8. Печете на 180 градуса.
  9. Извадете, охладете и декорирайте с разтопен шоколад.

Снимка: Bulgaria ON AIR


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички