Важна роля за начина, по който остаряваме, има храненето. В някои части на света хората живеят значително по-дълго и това се дължи не само на генетиката, но и на начина им на живот, включително на хранителните им навици. Тези региони, известни като "сини зони", са Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Икария в Гърция, полуостров Никоя в Коста Рика и градът Лома Линда в Калифорния, САЩ. Макар че културите в тези райони са различни, начинът им на хранене има няколко общи характеристики, които според изследователите допринасят за дълголетието и доброто здраве.
В основата на техния режим стоят предимно консумация на растителни храни. В тези региони хората консумират много зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, ядки и семена. Един от най-важните източници на протеини са бобовите растения – фасул, леща и нахут, които се смятат за ключов фактор за дълголетието. Освен че са богати на растителни протеини, те съдържат фибри и сложни въглехидрати, които поддържат стабилни нивата на кръвната захар и допринасят за по-добро храносмилане.
Консумацията на месо в тези региони е ограничена. Хората, които живеят най-дълго, ядат месо само по няколко пъти в месеца, като порциите обикновено са малки. Вместо това те наблягат на риба и морски дарове, които се смятат за по-здравословен избор. Въпреки че млечните продукти също не са основна част от диетата, в някои от тези региони се консумира козе или овче мляко, както и ферментирали млечни продукти, които съдържат полезни пробиотици.
Важен елемент в храненето на дълголетниците е зехтинът
В средиземноморските сини зони, като Сардиния и Икария, зехтинът е основният източник на мазнини. Той е богат на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и възпалителни процеси в тялото.
Захарта и преработените храни почти липсват в хранителния режим на дълголетниците. Те консумират сладки храни само по специални поводи и често използват естествени подсладители като мед. Вместо газирани напитки и индустриално произведени десерти, те залагат на прясна и цялостна храна, която е минимално обработена.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay
Защо Джордж Клуни се ядосал на Брад Пит в далечната 1991 г.?
Кейт Мидълтън впечатли с най-голямата си тиара досега
5 храни, които „събуждат“ женските хормони
Политическите кампании вече и в TikTok, манипулациите там са лесни
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Кадър на деня за 5 декември
S&P 500 отчита четвърти пореден ден на ръст и се повишава с 0,4% за седмицата
Всяко второ предприятие у нас разполага със собствен уебсайт
Гръцкият парламент одобри покупката на ракетни системи за 650 млн. евро от Израел
преди 7 месеца
преди 7 месеца
преди 7 месеца
преди 7 месеца
преди 7 месеца
преди 7 месеца