Как подсладените напитки са свързани с рак на устната кухина

Изследвания разкриват незабележимия ефект върху устната лигавица

28.03.2025 • 22:20 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Новите научни открития за рисковете от сладките напитки.
Новите научни открития за рисковете от сладките напитки.

Консумацията на подсладени напитки може да бъде свързана с повишен риск от рак на устната кухина, наред с добре познатите рискове като кариес, показват нови изследвания

Традиционно заболяването се асоциира с фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол и инфекция с човешки папиломен вирус (HPV). Въпреки това, случаите на рак на устната кухина нарастват и сред хора, които не попадат в тези рискови групи, което буди сериозно безпокойство.

Ракът на устната кухина засяга устните, езика, венците, вътрешната страна на бузите, небцето и пода на устната кухина. Основните симптоми включват упорити язви или ранички, които не заздравяват, болка в устата, затруднено дъвчене или преглъщане, бели или червеникави петна по лигавицата, подуване или бучки, както и промени в гласа. 

Развитието на заболяването може да бъде ускорено от фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, човешки папиломен вирус (HPV) и нездравословна диета. Според Световната здравна организация годишно над 377 000 души по света се диагностицират с рак на устната кухина, а смъртността е висока, особено ако болестта не бъде открита навреме.

Лечението включва хирургично отстраняване на тумора, лъчетерапия, химиотерапия или комбиниран подход, като ранната диагностика значително подобрява прогнозата. Регулярните стоматологични прегледи, отказът от вредни навици и здравословният начин на живот могат да намалят риска от развитие на заболяването.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички