Телата ни често се чувстват изтощени и с най-нисък потенциал и защитни сили в ранна пролет, а трапезата ни е най-бедна на свежи продукти. Точно това е и времето, когато най-издръжливите растения пробиват все още замръзналата почва и си проправят път към ранното пролетно слънце.
Дивите растения, които започват да растат в първите пролетни дни, успешно биха могли да внасят свежест и здраве в ежедневната ни диета още от началото на март.
Пролетните растения биха могли да бъдат използвани в суров вид или като продукт за приготвяне на различни ястия.
Свежите растения са много по-богат източник на витамини, белтъчини и биологично активни съставки в сравнение със застаряващите екземпляри. За това се препоръчва да се избира прием на свежи билки и растение, когато това е възможно.
Игликата
Игликата е многогодишни тревисто растение от семейство Игликови. Тя е една от най-ранно цъфтящите билки – символ на настъпващата пролет.
С лечебни цели се използват корените и коренищата, а също така и цветовете на растението. Игликата е източник на сапонини, на които се дължат нейните свойства – откашлечно и отхрачващо действие при бронхиален катар, коклюш, астма и простудни заболявания.
Но както цветовете, така и листенцата на това прекрасно растение могат да украсяват и обогатяват пролетните салати. И това е едно от растенията с най-високо съдържание на витамин С – една супена лъжица нарязани листа дава повече от среднодневната потребност от този витамин.
Автор: Боряна Иванова-Огнянова, маг.-фармацевт
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay