Тази година на 8 март отбелязваме празника Тодоровден. Той се почита, като се омесват обредни хлябове. Предлагаме ви да опитате нашата вкусна рецепта за домашна питка за Тодоровден.
Продукти
1 с.л. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 чаши топла вода
1/2 до 6 чаши брашно
царевично брашно за поръсване
Приготвяне
- В голяма купа смесете заедно маята, захарта, солта и водата. Оставете да престои, докато маята се разтвори.
- Постепенно добавете брашното, една чаша наведнъж към течността и разбъркайте старателно, докато тестото се отдели от стените на купата.
- Обърнете тестото върху набрашнена повърхност, за да го омесите.
- Оставете тестото да почива, докато изстържете и намажете купата за смесване с няколко капки зехтин (за предпочитане) или незалепващ спрей за печене. Омесете тестото отново за 2 до 3 минути. Оставете да втаса.
- Върнете тестото в купата и го обърнете веднъж, за да намажете горната част. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло, докато тестото удвои обема си, около 1 до 2 часа.
- Разрежете тестото наполовина и оформете две питки. Поставете питките върху тава, обилно поръсена с царевично брашно.
- Оставете питките да починат 5 минути.
- Печете в предварително загрята фурна до готовност.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Freepik
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: