Качамакът е традиционно ястие, популярно в България, Сърбия, Македония и други балкански страни. Приготвя се основно от царевично брашно и може да се сервира със сирене, масло, пръжки или кисело мляко.
Необходими продукти:
- 1 литър вода
- 1 чаена лъжичка сол
- 250 г царевично брашно
- 50 г краве масло
- 100 г сирене
- 100 г пръжки или запържен бекон (по желание)
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера се кипва един литър вода, след което се добавя чаена лъжичка сол. Щом водата заври, царевичното брашно се изсипва на тънка струя, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица или тел за разбиване, за да не се образуват бучки. Температурата се намалява и качамакът се оставя да къкри на слаб огън, като разбъркването продължава, докато сместа стане гладка и гъста. Обикновено процесът отнема около 10-15 минути.
Когато качамакът достигне желаната консистенция, тенджерата се сваля от котлона и към него се добавя маслото, което се разбърква добре, докато напълно се разтопи. Готовият качамак се сервира топъл, поръсен с натрошено сирене. По желание може да се добавят запържени пръжки или бекон, както и малко червен пипер, запържен в масло, за по-интензивен вкус. Ако предпочитате по-кремообразна текстура, може да разредите качамака с малко прясно мляко.
Това ястие е лесно за приготвяне и е чудесен избор за традиционна и засищаща храна, която може да се поднесе както самостоятелно, така и като гарнитура.
Снимка: Freepik
преди 1 месец
преди 1 месец