Рецепта от тефтера на баба: Мекици без месене

Резултатът е неустоимо вкусен

13.02.2025 • 21:41 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Спомен от детството.
Спомен от детството.

Ако обичате мекици, но не искате да прекарвате време в месене и замесване, тази рецепта за мекици без месене е точно за вас. Освен че е изключително лесна, тестото става меко и пухкаво, а резултатът е неустоимо вкусен.

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно
2 щипки сол
2 щипки захар
1 с.л. мая
Олио за пържене
Около 250 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В голяма купа пресяваме брашното и добавяме маята, която е разтворена в малко топла вода, захарта и солта.

Постепенно добавяме около 250 мл топла вода и започваме да разбъркваме сместа с лъжица, докато се образува тесто. То не трябва да бъде твърдо и ще има леко лепкава консистенция.

Покриваме купата с фолио и оставяме тестото в хладилника за 6-7 часа. Това ще му помогне да се надигне и да стане пухкаво и въздушно.

След като тестото е изминало времето за втасване, взимаме с намазнена лъжица и оформяме малки топчета от тестото.

Загряваме олио в дълбок тиган и пържим мекиците на средна температура, като ги обръщаме внимателно, докато се зачервят и станат златисти от двете страни.

След като ги извадим от олиото, ги отцеждаме върху кухненска хартия, за да премахнем излишната мазнина.

Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?

С много лишения - храня се по-рядко и с по-некачествена храна.
11%
Купувам само най-необходимото и пазарувам основно храни и продукти на промоция.
47%
Свивам разходите за развлечения, пътувания и дрехи, за да имам достатъчно пари за храна.
22%
Правя си седмичен/месечен бюджет за храна и не го надвишавам.
8%
Доходът ми е достатъчно добър, за да не се налага да се лишавам от качествена храна.
11%
Общо 2700 гласа

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
2
3 rate up comment rate down comment 0
Йол
преди 8 месеца
Аз пък пробвах,мекици,с газирана вода.По турска рецепта.Стават,да си оближеш пръстите.Слагам и две с.л.кис.млеко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Вай
преди 8 месеца
Моята баба,нямаше хладилник,затова,оставяше тестото,да втаса,до огнището.И досега,аз практикувам тъй когато правя мекици!!! Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички