Имате дефицит на желязо - внимавайте с кафето и чая

Храната е важна при борбата с анемията

23.01.2025 | 14:31 Редактор:
Кафето и чаят намаляват абсорбцията на желязо.
Кафето и чаят намаляват абсорбцията на желязо.

Лесна умора, сънливост, отпадналост - това само част от симптомите при нисък хемоглобин. Организмът не разполага с достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до намалена способност за пренос на кислород до тъканите. Един от основните фактори за развитие на анемия е недостигът на желязо, витамин B12 или фолиева киселина. 

Доставка на желязо чрез храна

Желязото е основен компонент на хемоглобина. Съществуват два вида желязо в храните: хемово и нехемово. Хемовото желязо се намира в животинските продукти и се усвоява по-лесно от организма, докато нехемовото е в растителните храни.

Червено месо и черен дроб: Телешкото, свинското и агнешкото месо, както и черният дроб, са отлични източници на хемово желязо.

Бобови култури и ядки: Лещата, бобът, нахутът, бадемите и тиквените семки са добри източници на нехемово желязо.

Храни и напитка за по-добро усвояване на желязото

За подобряване на усвояването на нехемовото желязо е препоръчително комбинирането на тези храни с източници на витамин C, като цитрусови плодове, домати и чушки. Обратно, напитки като кафе и чай съдържат танини, които могат да намалят абсорбцията на желязо, затова е добре да се избягва консумацията им по време на хранене.

Недостигът на витамин B12 и фолиева киселина може да доведе до мегалобластна анемия.

Витамин B12:

Съдържа се предимно в животински продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Вегетарианците и веганите трябва да обмислят прием на обогатени храни или добавки.

Фолиева киселина:

Намира се в зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, бобови култури и пълнозърнести храни.

Поддържането на балансирана микрофлора може да подобри усвояването на желязо и да намали риска от развитие на анемия.

Четете повече в puls.bg

Снимка: pixabay