Лесна умора, сънливост, отпадналост - това само част от симптомите при нисък хемоглобин. Организмът не разполага с достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до намалена способност за пренос на кислород до тъканите. Един от основните фактори за развитие на анемия е недостигът на желязо, витамин B12 или фолиева киселина.
Доставка на желязо чрез храна
Желязото е основен компонент на хемоглобина. Съществуват два вида желязо в храните: хемово и нехемово. Хемовото желязо се намира в животинските продукти и се усвоява по-лесно от организма, докато нехемовото е в растителните храни.
Червено месо и черен дроб: Телешкото, свинското и агнешкото месо, както и черният дроб, са отлични източници на хемово желязо.
Бобови култури и ядки: Лещата, бобът, нахутът, бадемите и тиквените семки са добри източници на нехемово желязо.
Храни и напитка за по-добро усвояване на желязото
За подобряване на усвояването на нехемовото желязо е препоръчително комбинирането на тези храни с източници на витамин C, като цитрусови плодове, домати и чушки. Обратно, напитки като кафе и чай съдържат танини, които могат да намалят абсорбцията на желязо, затова е добре да се избягва консумацията им по време на хранене.
Недостигът на витамин B12 и фолиева киселина може да доведе до мегалобластна анемия.
Витамин B12:
Съдържа се предимно в животински продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Вегетарианците и веганите трябва да обмислят прием на обогатени храни или добавки.
Фолиева киселина:
Намира се в зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, бобови култури и пълнозърнести храни.
Поддържането на балансирана микрофлора може да подобри усвояването на желязо и да намали риска от развитие на анемия.
Четете повече в puls.bg
Снимка: pixabay