Този кекс с два ярки слоя е идеален за всякакви поводи – лесен за приготвяне, вкусен и с ефектен външен вид. Със своите пухкави текстури и богат вкус, той ще впечатли както с външния си вид, така и с аромата, който изпълва кухнята по време на печенето. Ако търсите рецепта за десерт, който съчетава простота и ефектност, този кекс е точно за вас.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 чаша захар
- 1 чаша кисело мляко
- 1/2 чаша олио
- 2 ч.л. ванилия
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 чаши брашно
- 2 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на кремообразна смес. Добавете киселото мляко, олиото и ванилията и разбъркайте добре. Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете към течната смес, като разбърквате до хомогенност.
След това отделете 1/3 от получената смес в отделна купа и в нея добавете какаото. Разбъркайте до получаване на еднородна тъмна смес.
Намажете формата за кекс с малко олио или я покрийте с хартия за печене. Започнете да редувате лъжица от светлата смес и лъжица от тъмната смес, като ги поставяте в центъра на формата. Когато всички смеси са поставени, леко разклатете формата, за да се разпределят равномерно.
Загрейте фурната на 180°C и печете кекса за около 40-45 минути или докато се изпече, като проверите с клечка – тя трябва да излезе суха. Оставете кекса да се охлади във формата за 10-15 минути, след което го извадете и оставете да изстине напълно върху решетка. Нарежете и сервирайте.
Снимка: Freepik