Рецепта от тефтера на баба: Класически милинки

Перфектната закуска

12.01.2025 • 15:38 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Ароматни хлебчета с лесни стъпки.
Ароматни хлебчета с лесни стъпки.

Тази рецепта за милинки ще ви покаже как да приготвите меки и ароматни хлебчета с лесни стъпки, които ще се превърнат в любимата ви закуска.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 50 г масло (разтопено)
  • 100 г кисело мляко
  • 1 жълтък
  • Масло за намазване
  • сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

В купа сложете топлото прясно мляко, захарта и сухата мая. Разбъркайте и оставете за около 10-15 минути, докато маята започне да се активира и образува пяна. В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и изсипете активираната мая, яйцето, киселото мляко и разтопеното масло. Замесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, но не прекалявайте, за да не стане тестото твърдо. Покрийте купата с тестото с кърпа или фолио и го оставете да втаса на топло място за около 1-1.5 часа, или докато удвои обема си.

След като тестото е втасало, го премесете леко и го разделете на малки топчета (около 15-20 броя). Оформете ги в кръгли или леко сплескани форми и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях. Покрийте оформените милинки с кърпа и ги оставете да втасат още 30 минути. Разбийте жълтъка с малко вода и намажете милинките с него. Загрейте фурната на 180°C (горен и долен реотан) и печете милинките за около 20-25 минути, или докато станат златисти и хрупкави отгоре. След като са изпечени, извадете ги от фурната и ги намажете с малко разтопено масло за още по-мек и вкусен завършек.

Ако искате да добавите сирене, можете да го включите в тестото или да го използвате като пълнеж, като добавите натрошено сирене в средата на всяко топче, преди да го оформите. Това ще придаде допълнителен вкус и ще направи милинките още по-вкусни.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички